rozmaring & levendula

rozmaring & levendula

Kacsacomb lencsefőzelékkel

2019. november 11. - rozmaring és levendula

kacsacom_lencsefozelekkel.jpg

Hozzávalók:

4 db kacsacomb

őrölt bors

zöldfűszerek (kakukkfű, rozmaring, tárkony, bazsalikom)

a lencséhez:

2 doboz előfőzött lencse

3 fej vöröshagyma

olaj

1 teáskanál mustár

őrölt pirospaprika

2 db babérlevél

a habaráshoz:

tejföl

liszt

Elkészítése:

A kacsacombokat megmossuk, lecsepegtetjük, a bőrét beirdaljuk és sóval, borssal, zöldfűszerekkel alaposan bedörzsöljük. Sütőtálba helyezzük bőrös részükkel lefelé, saját zsírjában fog sülni, ezért semmit nem teszünk hozzá, alufóliával letakarva kb. 1 órán át sütjük egyenletesen 170 fokon, majd, amikor elkezdett megpirulni, megfordítjuk és további 1 órát sütjük. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy puha-e.

A lencsefőzelékhez a hagymákat felaprítjuk és olajon megdinszteljük. Félrehúzzuk a lábost, hagyjuk egy picit kihűlni és megszórjuk a hagymát az őrölt paprikával, hozzáadjuk a mustárt majd a 2 doboz lencsét, beledobjuk a babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és megfőzzük.

Amikor megfőtt belekeverjük a habarást (kb. 3 evőkanál tejfölt 1-1,5 csapott evőkanál liszttel elkeverünk).

 

Jó étvágyat!

 

almás kuglóf

almas_kuglof_1.jpg

Hozzávalók (kis méretű formához):

17 dkg vaj

10 dkg cukor (lehet kevesebb is)

3 egész tojás

20 dkg liszt

1 teáskanál szódabikarbóna

3 evőkanál tej

1 db alma

őrölt fahéj

őrölt gyömbér

1 egész citrom héja és leve

+ vaj és liszt a forma kikenéséhez

Elkészítése:

A kuglóf formánkat alaposan kivajazzuk és kilisztezzük.

Egy tálba tesszük a felkockázott, hideg vajat, a tojásokat és a cukrot és habosra keverjük. A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, majd apránként hozzáadjuk a tojásos, cukros, vajas krémhez és jól összekeverjük, a tejet is hozzákanalazzuk, végül belefacsarjuk a citrom levét.

Közben az almát megpucoljuk és egészen apróra daraboljuk (reszelhetjük is, ha úgy egyszerűbb), meghintjük egy jó adag fahéjjal, egy kevés gyömbérrel, belereszeljük a citrom héját és alaposan összeforgatjuk az egészet.

Végül a krémhez keverjük a fűszeres almát és az egészet belekanalazzuk a kuglóf formába.

300 fokos előmelegített sütőbe tesszük és alacsonyabb hőfokon (kb. 170 fokon) sütjük 40-45 percig.

Vanília öntettel vagy vanília fagylalttal tálaljuk.

almas_kuglof_2.jpg

 

 

Tojáskrém

tojaaaskrem.jpg

Hozzávalók (kis adaghoz):

3 db egész tojás

libazsír

vaj

1 kisebb fej lilahagyma

1 teáskanál mustár

bors

Elkészítése:

A tojásokat leöblítjük és megfőzzük, majd megpucoljuk és villával alaposan összetörjük egy vágódeszkán. Egy tálba tesszük és egy adag vajjal, libazsírral alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a mustárt a fűszereket és az apróra vágott lilahagymát. Friss zöldségekkel tálaljuk. Reggelire kíváló :)

 

Bruschetta

bruschetta_2.jpg

Hozzávalók:

 4 szelet kenyér félbevágva

4-5 szem paradicsom

3 gerezd fokhagyma

 7 karika kígyó uborka

1 fej vöröshagyma

olíva bogyó

bors

friss bazsalikom

olívaolaj

balzsamecet

reszelt sajt

Elkészítése:

A zöldségeket (paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, kígyó uborka, olíva bogyó) minél kisebbre kockázzuk fel és egy tálban keverjük össze egy kis olívaolajjal, balzsamecettel, sóval, borssal és apróra vágott bazsalikommal, hogy jól összeérjenek az ízek.

A kenyereket pirítsuk meg majd halmozzuk rájuk a zöldségeket, a tetejükre tegyünk egy kis reszelt sajtot és sütőpapírral bélelt tepsire helyezve tegyük be a sütőbe és süssük meg.

 bruschetta_1.jpg

Egy pohár bor társaságában könnyű esti harapnivaló :)

Gorgonzolás - spenótos lepény

gorgonzolas_lepeny.jpeg

Egy igazi vendégváró fogás :)

Hozzávalók:

 1 csomag leveles tészta

1 csomag bébi spenót vagy rukkola

2 kis fej vöröshagyma

2 fej lila hagyma

1 csomag szeletelt bacon

gorgonzola

1 db kápia vagy kaliforniai paprika

1 doboz tejszín

1 egész tojás

3 gerezd fokhagyma

bors

kakukkfű

Elkészítése:

 Egy sütőtálat kivajazunk és belenyomkodjuk a készen kapható leveles tésztát úgy, hogy körbe felérje a sütőtál peremét.

Az apróra vágott bacont, a felszeletelt paprikát és a felkarikázott vöröshagymát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk, betesszük a sütőbe és megsütjük.

A tésztára rátesszük a spenótot, a nyers felkarikázott lila hagymát és a gorgonzola darabokat.

gorgonzolas_lepeny_0.jpg

Majd rátesszük a megsütött bacont, paprikát és hagymát is.

gorgonzolas_lepeny_2.jpg

Végül mehet rá az elősütött paprika is.

gorgonzolas_lepeny_4.jpg

Legutolsó lépés maradt hátra: leöntjük a krémmel (amihez egy tálban alaposan összekeverjük a tejszínt az egész tojással, a felaprított fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel), és mehet is be a sütőbe. Díszítésként lila hagyma karikákat helyezhetünk még a krémre.

gorgonzolas_lepeny_leontve.jpg

 Megsütjük.

Saláta vacsora

salatavacsora_2.jpg

Amikor egy könnyű, gyors vacsorára vágyunk, ideális választás a salátából készült finomság.

Hozzávalók:

lollo rosso

ruccola

4-5 szem retek

3-4 szem paradicsom

1-2 kisebb fej lila hagyma

1 db kápia paprika

2 gerezd fokhagyma

olivaolaj

1 db csikemell

olaj

bors

Az öntethez:

1 doboz natúr joghurt

ízlés szerint 1-1,5 csapott evőkanál majonéz

1 teáskanál dijoni mustár

krémes balzsamecet

Elkészítése:

A salátát apróra tépkedjük, a retket, lila hagymát vékonyra felkarikázzuk, a kápia paprikát vékony csíkokra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a fokhagymát felaprítjuk.

salatavacsora_1.jpg

A csirkemellet felkockázzuk és olajod megsütjük, sóval, borssal fűszerezzük.

Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük és rácsurgatjuk a salátára. Igazság szerint az öntetet mindig érzésre készítem, menet közben kóstolgatom és amikor pont jó, akkor hagyom abba és nem teszek már bele semmit. 

Jó étvágyat!

Mascarponés túrótorta

mascarpones_turotorta_1.jpg

Sajttortának is nevezhetnénk, de mégsem azonos azzal, egy kicsit más, ezért kapta ezt a nevet. 

Hozzávalók:

 20 dkg darált háztartási keksz

12 dkg vaj

250 gr mascarpone

250 gr krémes állagú túró

2 csapott evőkanál cukor

2 evőkanál liszt

2 egész tojás

1 kisebb citrom leve

1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A kekszet daráljuk meg majd keverjük össze a megolvasztott és lehűtött vajjal. Egy 23 cm-es csatos tortaformát alaposan vajazzunk ki  és tegyük bele a vajas kekszet, amit alaposan nyomkodjunk le. Előmelegített sütőben süssük kb. 10 percig. Picit megbarnul a keksz teteje, akkor lesz jó, vegyük ki és hagyjuk kihűlni.

A többi hozzávalót egy nagy tálban keverjük össze. A krémet öntsük a kihűlt kekszes alapra és egyengessük el. Tegyük be a 150 fokos sütőbe és kb. 40-45 perc alatt süssük meg. Fontos, hogy amikor elkészült, ne vegyük ki, csak nyissuk ki a sütő ajtaját résnyire és hagyjuk, hogy a sütőben hűljön ki. Egy éjszakára hűtőbe is tehetjük, jót tesz neki :) Díszíthetjük szezonális gyümölcsökkel, lekvárral, de így önmagában is nagyon finom :)

Jó sütést kívánok!

 

mascarpones_turotorta_2.jpg

Sült zöldségek pirított csirkemell falatokkal

sult_zoldsegek_piritott_csirkemellel.jpg

Aki a blogomat nyomon követi, láthatja, hogy nálam a sült zöldségek minden mennyiségben és variációban előfordulnak. Tényleg nincs vele sok munka és azon kívül, hogy egészséges nagyon finom is. Tetszőlegesen variálható, minden mindennel remek összhangban van, egyszerűen elronthatatlan. Vendégvárás esetére is tökéletes és garantáltan sikert arat! :) Itt kevesebb zöldségfélét használtam, de tényleg ízlés dolga, hogy ki mit süt meg és mekkora mennyiségben, mit mivel variál.

Hozzávalók a sült zöldséghez:

3 db nagyobb cékla

2 db nagyobb sárgarépa

3 db vöröshagyma

6-8 gerezd fokhagyma

bors

zöld fűszerek

olívaolaj

A csirkemell falatokhoz:

2 - 3 db csirkemell filé

olaj

bors

Elkészítése:

A hozzávalókat megpucoltam, a sárgarépákat kb. 2 cm-es laposabb darabokra szeleteltem, a céklát julienne-re vágtam, a fokhagymát felaprítottam, a vöröshagymát is gyufaszál méretűre vágtam. Majd az egészet sütőtálba tettem, olíva olajjal meglocsoltam és megfűszereztem sóval, borssal. A zöld fűszereket (bazsalikom, oregánó, kakukkfű) később adtam hozzá.

Amíg a zöldségek a sütőben sülnek, addig a csirkemelleket is felkockázzuk és egy serpenyőben olajon fedő alatt megpirítjuk. Amikor kezd színe lenni, akkor adjuk hozzá a fűszereket.

Mennyiségtől függően 30-40 perc alatt sül puhára 150-200 fokos sütőben. Serpenyőben is süthetjük sütőlapon, ugyanolyan finom lesz a végeredmény :)

Jó étvágyat!

 

Sült zöldségek rusztikusan

sult_zoldsegek_darabos.jpg

Ezt a sült zöldséges variációt akkor készítettem nyáron, amikor a húsokat a kertben sütöttük és nem volt idő arra, hogy a zöldségek is ott süljenek meg, mégis jót szerettünk volna enni. Amíg a húsok kint sültek, bent a sütőben megsültek a zöldségek is.

Hozzávalók:

5 db sárgarépa

2 db kisebb cukkini

3 fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

2-3 kisebb burgonya

1 ág friss rozmaring

bors

olaj

fűszerek

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk/megpucoljuk (a cukkini héját most nem távolítottam el) és nagyobb darabokra vágva sütőtálba tesszük. Olíva olajjal meglocsoljuk, vaj darabkákat is tehetünk a zöldségek közé és betesszük a sütőbe. A fűszereket menet közben adjuk hozzá. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy kell-e még egy kis olaj vagy fűszer és pótoljuk, ha szükséges. 200 fokon kb. 30-45 perc alatt puhára sül, de folyamatosan ellenőrizzük, hogy jó-e, megsült-e.

Jó étvágyat hozzá!

 

Töltött csirke

Gyermekkorom ízeit idéző töltött csirke tökéletes vasárnapi ebédnek való finomság. Tölthetünk egész csirkét, de dolgozhatunk csirkecombokkal is vagy csirkemellel, mindenkinek az ízlésére van bízva.

toltott_csirke_2.jpeg

 

A töltelék elkészítéséhez szükségünk lesz:

2 db sárgarépára

1 db fehérrépára

2 fej vöröshagymára

2 db főtt tojásra

1 db vízbe áztatott zsemlére

őrölt borsra

sóra

őrölt pirospaprikára

aprított petrezselyemre

olajra a pirításhoz

 

... és természetesen a megtöltenivalóra.

Elkészítése:

Az egész csirkét alaposan megmossuk. A könnyebb sütés miatt félbevágtam, de egészben is hagyhatjuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és félretesszük, amíg elkészül a töltelék.

A tojásokat feltesszük főni. A zöldségfélét megpucoljuk és megmossuk,  a répákat és a hagymát is felkarikázzuk. Egy lábosba olajat öntünk és lefedve megdinszteljük a répákat, majd a felkarikázott vöröshagymát. Amikor elkészült a répa kivesszük és áttesszük egy másik tálba, majd hozzáadjuk a megdinsztelt vöröshagymát is (arra ügyeljünk, hogy az olajat csepegtessük le, különben nagyon olajos tölteléket kapunk), mehet hozzájuk a beáztatott zsömle és a 2 db főtt tojás is. Régebben a hozzávalókat húsdarálón daráltuk le, a munkafolyamat megkönnyítése miatt kipróbáltuk botmixerrel és így is ugyanazt az eredményt kaptuk, úgyhogy a hozzávalókat egy tálba téve darabosra turmixoljuk és hozzáadjuk a fűszereket. Amikor elkészült a töltelék megtöltjük vele a csirkét. Mi most a félbevágott csirke bőre alá tömködtük be, a csirkecombok esetében is ugyanígy járunk el. Ha egészben hagyjuk a csirkét, akkor a belsejébe töltjük és hústűvel összefogjuk, hogy ne folyjon ki.

toltott_csirke_1.jpeg

A csirkét tepsibe tesszük és alufóliával lefedve kb. 1 - 1,5 óra alatt puhára sütjük.

Köretnek zöldséges bulgurt tálalunk.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása