Gyermekkorom ízeit idéző töltött csirke tökéletes vasárnapi ebédnek való finomság. Tölthetünk egész csirkét, de dolgozhatunk csirkecombokkal is vagy csirkemellel, mindenkinek az ízlésére van bízva.
A töltelék elkészítéséhez szükségünk lesz:
2 db sárgarépára
1 db fehérrépára
2 fej vöröshagymára
2 db főtt tojásra
1 db vízbe áztatott zsemlére
őrölt borsra
sóra
őrölt pirospaprikára
aprított petrezselyemre
olajra a pirításhoz
... és természetesen a megtöltenivalóra.
Elkészítése:
Az egész csirkét alaposan megmossuk. A könnyebb sütés miatt félbevágtam, de egészben is hagyhatjuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és félretesszük, amíg elkészül a töltelék.
A tojásokat feltesszük főni. A zöldségfélét megpucoljuk és megmossuk, a répákat és a hagymát is felkarikázzuk. Egy lábosba olajat öntünk és lefedve megdinszteljük a répákat, majd a felkarikázott vöröshagymát. Amikor elkészült a répa kivesszük és áttesszük egy másik tálba, majd hozzáadjuk a megdinsztelt vöröshagymát is (arra ügyeljünk, hogy az olajat csepegtessük le, különben nagyon olajos tölteléket kapunk), mehet hozzájuk a beáztatott zsömle és a 2 db főtt tojás is. Régebben a hozzávalókat húsdarálón daráltuk le, a munkafolyamat megkönnyítése miatt kipróbáltuk botmixerrel és így is ugyanazt az eredményt kaptuk, úgyhogy a hozzávalókat egy tálba téve darabosra turmixoljuk és hozzáadjuk a fűszereket. Amikor elkészült a töltelék megtöltjük vele a csirkét. Mi most a félbevágott csirke bőre alá tömködtük be, a csirkecombok esetében is ugyanígy járunk el. Ha egészben hagyjuk a csirkét, akkor a belsejébe töltjük és hústűvel összefogjuk, hogy ne folyjon ki.
A csirkét tepsibe tesszük és alufóliával lefedve kb. 1 - 1,5 óra alatt puhára sütjük.
Köretnek zöldséges bulgurt tálalunk.
Jó étvágyat!