Ugyan a Karácsonyi nagy sütés - főzésen már túl vagyunk, de előttünk a Szilveszter, amikor szintén szeretünk finomakat készíteni és enni. Bármely sültnek különleges és izgalmas körete lehet a töltött, sült hagyma.
Hozzávalók (15 darabhoz):
4 nagyobb fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
16 dkg karaván sajt
só
bors
friss rozmaring
bacon szalonna
Elkészítése:
A vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk és megfőzzük. Nem kell agyon főzni, villával tudjuk ellenőrizni, hogy megpuhult-e. Amikor kész, tehát a tönk része egy picit kitolódott, kivesszük és félretesszük hűlni.
A fokhagymákat megpucoljuk és egészen apró kockákra vágjuk. Aki jobban szereti, használhat fokhagyma nyomót is.
A meghűlt vöröshagymákat félbe vágjuk, majd elkezdjük a húsos leveleket szétszálazni, amikből egy-egy csónak formát kapunk. A kis hagyma csónakokat bacon szalonnával bélelt tepsibe ültetjük.
Csak a szélesebb hagymaleveleket használjuk csónaknak, a kisebb, belső részeket egy jó éles késsel apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben kevés olajon az apróra vágott fokhagymával arany barnára pirítjuk.
Félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a sűrű állagú főzőtejszínt, belereszeljük a karaván sajtot. Visszatesszük a tűzre, közepes lángon még kevergetjük, hogy a sajt elolvadjon benne. A legvégén sózzuk, borsozzuk és beledobjuk a felaprított rozmaringot.
Ezt a krémes tölteléket fogjuk ,és egy koktélos vagy teáskanál segítségével beletöltjük a hagyma csónakokba.
Forró sütőben, alsó-felső sütésen kb. 20 perc alatt megsütjük.
Különleges köret nem mindennapi alkalmakra :)
Jó étvágyat hozzá!