Bernáth József legújabb szakácskönyvének a bemutatóján készített néhány finom falatot a könyvből.
Legutóbb, a hivatalos oldalán közzétett croque madame-ot készitettem el, és tényleg nagyon finom lett. Nemcsak reggelinek kiváló, de bármikor elkészithető, amikor rövid idő alatt szeretnénk valami mutatós finomságot varázsolni a tányérra.
Hozzávalók:
4 db toast kenyér
8 szelet pármai sonka
4 kisebb meretű tojás - a sütőformánk méretétől függően kevesebb is elegendő
a besamell szószhoz:
20 gramm vaj
2,5 dl tej
20 gramm liszt
só
friss rozmaring
Elkészítése:
Először elkészítjük a besamellt: megolvasztjuk a vajat, apránkent belekeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a felforralt tejet. Összekeverjük, sózzuk, beletesszük a felaprított rozmaringot.
A toast kenyerek szélét eltávolítjuk es nyújtódeszkán kinyújtjuk a kenyereket. A szeleteket mindkét oldalukon megvajazzuk es kibéleljük velük a szuflé formánkat (muffin formával is dolgozhatunk, de az egy picit kisebb). Előmelegített sütőben ropogósra sütjük őket. Közben a sonkát serpenyőben megsütjük. A sütőből kivesszük az elősütött kenyérszeleteket és mindegyik formába a kenyérszeletekre helyezünk egy-egy megsütött sonkaszeletet, öntünk rá a besamellből, majd egy-egy tojást teszünk a mártásra. Sütőben összesütjük. Friss salátával tálaljuk.