Ezt a meggyes finomságot idén nyáron készítettem először, valójában a francia clafoutis és az általam nagyon kedvelt madeleine keveréke.
Hozzávalók (26 cm-es piteformához)
15 dkg vaj
20 dkg finomliszt
20 dkg cukor
2 tojás
1 db vaníliarúd
1 egész citrom reszelt héja
1 egész citrom leve
30 dkg magozott meggy vagy cseresznye
Elkészítés:
A vajat alacsony lángon egy kis edényben megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
A tojásokat a cukorral 4-5 perc alatt kézi habverővel habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet és a lehűtött olvasztott vajat. A krémbe belereszeljük egy citrom héját, majd belecsepegtetjük a citrom levét, 1 vaníliarúd kikapargatott belseje is mehet bele, majd jó alaposan összekeverjük az egészet.
A piteformánkat kivajazzuk, kilisztezzük és eloszlatjuk benne a kimagozott meggyet vagy cseresznyét, majd ráöntjük a tésztánkat. A nyers tésztába a meggy/cseresznyeszemek közé egészen sűrű állagú narancslekvárt is tehetünk, majd 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben sütjük addig, amíg aranybarna lesz a teteje.