Ha ősz, akkor sütőtök... ha sütőtök, akkor leves...
Először több, mint 15 éve kóstoltam ezt a levest, és egyaltalán nem nyerte el a tetszésemet. Aztán ahogy kezdett egyre divatosabbá válni kedvet kaptam a készítéséhez, ma pedig már el sem tudom képzelni az őszi, téli hònapokat e nélkül a leves nélkül.
Hozzávalók:
1 közepes méretű, 1,5 kg-os tök
2 közepes fej vöröshagyma
2-3 tk curry por
1 l húsleves alaplé
olaj
vaj
só
bors
Elkészítése:
Megpucoljuk a tököt és jó 2 cm-es darabokra vágjuk.
A vöröshagymákat felaprítjuk, majd olaj es vaj keverékén üvegesre pirítjuk, ezt követően megszórjuk curryvel és jól összekeverjük.
Hozzáadjuk a darabokra vágott tököt, átforgatjuk a currys-hagymás keverékkel, majd felöntjük az alaplével.
Közepes lángon 30-45 percig főzzük. Amikor megpuhult a tök, levesszük a tűzről, hagyjuk egy picit hűlni, majd botmixer segítségével összeturmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor tejszinnel ízesítjük.
Igazi finomság a hűvösebb hétköznapokon :)