rozmaring & levendula

rozmaring & levendula

Egy igazi klasszikus... az almáspite

2017. február 06. - rozmaring és levendula

A téli hónapokban nincs is jobb, mint egy igazán  finom édességet készíteni és fogyasztani :) Mivel mindenki szereti, Valentin napra is tökéletes meglepetés az almáspite :)

image_39.jpeg

 

 

almaspite_6.JPG

 

Hozzávalók (egy 32 cm-es piteformához):

3 szem nagyobb  méretű alma

4-5 evőkanál jó minőségű barack lekvár

őrölt fahéj

a tésztához:

30 dkg liszt

3 evőkanál porcukor

1 teáskanál sütőpor

2 evőkanál tejföl

10 dkg vaj

1 egész tojás

1 marék dió

a kenéshez:

1 egész tojás

 

 Elkészítése:

Az almát megpucoljuk, lereszeljük és megszórjuk őrölt fahéjjal.

Elkészítjük a tésztát: egy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport majd a felkockázott vajat és kézzel elmorzsoljuk, mehet bele a porcukor, majd a tejföl és a tojás is. Először villával majd kézzel elkezdjük összedolgozni a tésztát. Amikor elkészült, lisztezett nyújtódeszkára tesszük és két részre szedjük.

almaspite_1.JPG

Először kinyújtjuk a tészta egyik felét, majd a sodrófára feltekerve (hogy ne szakadjon el a tészta) beletesszük a kivajazott, kilisztezett piteformába úgy, hogy az oldalát is felérje és eloszlatjuk rajta a lekvárt.

almaspite_2.JPG

Ráhalmozzuk a fahéjas reszelt almát és elegyengetjük, hogy mindenhova egyformán jusson belőle, ízlés szerint apróra tört dióval is meghintjük. 

almaspite_4.JPG

 Kinyújtjuk a tészta másik felét is és ráhelyezzük az alma tetejére, megkenjük tojással és mehet be a 170 fokra előmelegített sütőbe, ahol addig sütjük, kb. 30 percig, amíg szépen meg nem pirul a teteje.

 

 

Vanília fagylalttal vagy vanília öntettel tálaljuk.

image_41.jpeg

 

 

 

 

 

 

almaspite_7.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringeslevendula.blog.hu/api/trackback/id/tr6611935019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása