A téli hónapokban nincs is jobb, mint egy igazán finom édességet készíteni és fogyasztani :) Mivel mindenki szereti, Valentin napra is tökéletes meglepetés az almáspite :)
Hozzávalók (egy 32 cm-es piteformához):
3 szem nagyobb méretű alma
4-5 evőkanál jó minőségű barack lekvár
őrölt fahéj
a tésztához:
30 dkg liszt
3 evőkanál porcukor
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál tejföl
10 dkg vaj
1 egész tojás
1 marék dió
a kenéshez:
1 egész tojás
Elkészítése:
Az almát megpucoljuk, lereszeljük és megszórjuk őrölt fahéjjal.
Elkészítjük a tésztát: egy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport majd a felkockázott vajat és kézzel elmorzsoljuk, mehet bele a porcukor, majd a tejföl és a tojás is. Először villával majd kézzel elkezdjük összedolgozni a tésztát. Amikor elkészült, lisztezett nyújtódeszkára tesszük és két részre szedjük.
Először kinyújtjuk a tészta egyik felét, majd a sodrófára feltekerve (hogy ne szakadjon el a tészta) beletesszük a kivajazott, kilisztezett piteformába úgy, hogy az oldalát is felérje és eloszlatjuk rajta a lekvárt.
Ráhalmozzuk a fahéjas reszelt almát és elegyengetjük, hogy mindenhova egyformán jusson belőle, ízlés szerint apróra tört dióval is meghintjük.
Kinyújtjuk a tészta másik felét is és ráhelyezzük az alma tetejére, megkenjük tojással és mehet be a 170 fokra előmelegített sütőbe, ahol addig sütjük, kb. 30 percig, amíg szépen meg nem pirul a teteje.
Vanília fagylalttal vagy vanília öntettel tálaljuk.