Egy nagyon kedves barátnőm, Kocsis Tímea receptjét hoztam erre a hétvégére, egy nagyon finom,igazi tavaszi tortát :)
Hozzávalók:
A kérmhez:
4 közepes citrom leve
4 csapott evőkanál liszt
2 zacskó vanilin cukor
2 púpos evőkanál porcukor
15 dkg vaj
1 csipet só
1 evőkanál víz
A tésztához:
8 tojás
8 csapott evőkanál liszt
8 csapott evőkanál kristálycukor
1 csipetnyi szódabikarbóna
4 csapott evőkanál jó minőségű kakaópor
1 tábla étcsoki
Elkészítése:
Először elkészítjük a krémet: kifacsarjuk a 4 citrom levét, hozzáadjuk a lisztet és szobahőmérsékletű vízben csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a csipet sót is, és így főzünk belőle krémet alacsony lángon. Főzés közben figyeljük, hogy kell-e még hozzá víz, ha kell akkor teszünk még hozzá. Amikor kihűlt a krém hozzáadjuk a vajjal és porcukorral már habosra kevert masszát, és még tovább keverjük krémes állagúra.
A tortalaphoz szétválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk apránként a kristálycukrot és habosra keverjük pár perc alatt. Kanalanként hozzátesszük a kakaóport és a lisztet. A sok kakaó miatt picit sűrű tésztánk lesz, ezért egy-két kanál hideg vízzel fellazítjuk. Az étcsokit apró darabokra morzsoljuk vagy lereszeljük és ezt is belekeverjük a krémbe, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket fokozatosan hozzákeverjük a masszához, vigyáznunk kell, hogy a fehérje össze ne törjön.
Sütőpapírral bélelt magasfalú tortaformába öntjük és közepes lángon 30 percig sütjük.
Amikor kihűlt a tészta három egyenlő részre vágjuk, és kívül-belül megkenjük a citromos krémmel. Gyümölcsökkel, esetleg virágokkal díszíthetjük.
Jó sütést kívánunk! :)