Hozzávalók:
a tésztához:
kb. 20 cm átméröjü sütöforma
10 dkg olvasztott margarin
10 dkg liszt
10 dkg cukor
2 egész tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 citrom leve
egy pici vaj és liszt a forma kikenéséhez
az almás feltéthez:
2 kisebb alma
citromlé (nem kell egy egész citrom, érzéssel csak csepegtetünk ízlés szerint
a vaníliához:
1 csomag Dr. Oetker vanília pudingpor
Elkészítése:
Elöször a tésztát készítjük el. A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk az olvasztott, de már kihűlt vajat és a szódabikarbónás lisztes keveréket, majd a citrom levét is. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 20-30 percig sütjük alsó-felső sütésen (folyamatosan ellenőrizzük, nehogy csak kívülről süljön meg hirtelen, a közepe is jól süljön át, akkor lejjebb vesszük vagy áttesszük alsó sütésre). Amikor elkészült, kivesszük és félretesszük hülni.
Az almákat megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, és citromlével meghintjük, hogy ne barnuljon be.
A vanília krémet idő hiányában vanília pudinggal helyettesítettem (leszámítva azt, hogy ez nem valami elegáns dolog, nagyon finom lett :)
Ha van idönk, akkor nyugodtan nekiállhatunk a vanília krém elkészítésének.
Amikor meghült a tészta kiborítjuk egy tányérra, de akár a formában is hagyhatjuk, akkor könnyebben rá tudjuk halmozni a krémet és az almát. Elöször rákenjük a vanília pudingot szép, egyenletes formában majd feldíszítjük az alma szeletekkel.
Alma helyett őszibarack befőttel is elkészíthetjük, úgy is nagyon mutatós és finom lesz.
Kávéhoz, teához vagy egy jó forró kakaóhoz nagyon finom :)
Jó sütést kívánok!