Hozzávalók (kis méretű formához):
17 dkg vaj
10 dkg cukor (lehet kevesebb is)
3 egész tojás
20 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál tej
1 db alma
őrölt fahéj
őrölt gyömbér
1 egész citrom héja és leve
+ vaj és liszt a forma kikenéséhez
Elkészítése:
A kuglóf formánkat alaposan kivajazzuk és kilisztezzük.
Egy tálba tesszük a felkockázott, hideg vajat, a tojásokat és a cukrot és habosra keverjük. A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, majd apránként hozzáadjuk a tojásos, cukros, vajas krémhez és jól összekeverjük, a tejet is hozzákanalazzuk, végül belefacsarjuk a citrom levét.
Közben az almát megpucoljuk és egészen apróra daraboljuk (reszelhetjük is, ha úgy egyszerűbb), meghintjük egy jó adag fahéjjal, egy kevés gyömbérrel, belereszeljük a citrom héját és alaposan összeforgatjuk az egészet.
Végül a krémhez keverjük a fűszeres almát és az egészet belekanalazzuk a kuglóf formába.
300 fokos előmelegített sütőbe tesszük és alacsonyabb hőfokon (kb. 170 fokon) sütjük 40-45 percig.
Vanília öntettel vagy vanília fagylalttal tálaljuk.